Mama kot roža

V soboto, 24.marca 2018, je kulturno društvo v sodelovanju z Osnovno šolo Vodice ter številnimi društvi, ki delujejo znotraj občine, pripravilo kulturno prireditev ob materinskem dnevu. Naslov prireditve se je glasil "Mama kot roža", kar je pomenilo tudi izhodišče za ustvarjanje vseh likovnikov ter osnovnošolskih umetnikov, ki so ob tem dogodku razstavili svoja dela, ta pa so na prireditvi krasila vodiško dvorano, razstavo pa si je bilo možno ogledati tudi naslednji dan.
Motivi so prikazovali like matere, matere z otroki, tihožitja, številna polja cvetlic in posameznikovo interpretacijo gesla večera. V kulturnem večeru se je že pred začetkom na vhodu predstavila Godba Vodice, ki ji že dolga leta spretno dirigira Igor Dajčman, v prvem delu programa pa Mladinski pevski zbor OŠ Vodice z zborovodjem Tomažem Grajzarjem, recitatorka Lara Borovnica, Folklorna skupina 5. razreda osnovne šole ob spremljavi harmonikaša Matica Jeraja pod vodstvom Joži Nastran Brank ter pianista Lucija Kavčič in Enej Lah, ki svoje znanje izpolnjujeta v Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani pod mentorstvom prof. Lijane Uršič. Za povezovanje večera je skrbel predsednik društva Rado Čuk. V drugem delu smo lahko prisluhnili Ceciliji Čebašek, ki je zapela avtorsko pesem o mami, novoustanovljenemu Nonetu Žametnice, ki ga vodi Marija Čuk ter nagovoru o materi, ki ga je pripravila sestra Metka Vrabič iz samostana šolskih sester v Repnjah. Nastopili so tudi pevci FPS Matici, ki jih že več kot desetletje vodi Rado Čuk ter aerobna skupina Društva upokojencev Žabce pod mentorstvom Francke Rozman. Da pa so obiskovalci malce bolj razumeli kaj predstavljajo razstavljena dela, je strokovno kritiko del podal akademski slikar in umetnostni kritik g. Roman Veras, temu pa je sledil še nastop odrasle Folklorne skupine Društva narodnih noš in kočijažev Vodice, ki jo vodi Marko Kosmač. Kot se ob tem prazniku spodobi, so večer zaključili otroci. Ob prelepi skladbi in v čudovitih belih oblekicah, ki jih je oblikovala njihova mentorica Joži Nastran Brank sama, je na koncu zaplesala še skupina učenk izbirnega predmeta umetnost, ki je z jazz-baletno točko marsikomu orosila oko, v dvorano pa so deklice vsem predstavnicam nežnejšega spola ponesle ročno izdelane bele cvetove in se s to gesto mamam zahvalile za vse dobro kar od njih vsakodnevno prejemamo! Kulturnemu programu je sledilo veselo druženje ob sladkih in slanih dobrotah, ki so jih pripravile članice društva ter pevke Noneta Žametnice.
Kulturno društvo se vsem sodelujočim iskreno zahvaljuje, posebno zahvalo prejmejo mentorji in mentorice vseh nastopajočih skupin ter oblikovalci in postavljalci razstave ter scenografije prireditve, med njimi najbolj prizadeven član društva, Boris Kubelj. Za ozvočenje je poskrbel Jakob Čuk, za osvetljavo Mitja Hočevar, za kamero Pavel Veider, fotografiranje Metod Čuk ter za projekcijo Monika Čuk. Zahvala tudi vsem gospodinjam, ki so pripravile okusna peciva.
Ob izhodu iz dvorane so obiskovalci za simbolni znesek lahko kupili Zbornik ob 10-letnici delovanja Kulturnega društva Matije Koželja, ki ga je društvo izdalo ob slovenskem kulturnem prazniku za spominsko obeležitev 10-letnega delovanja, ki so ga s številnimi dogodki obeleževali preteklo leto.
1MPZ2BOROVNICA3LUCIJA4FOLKLORAOTROCI5JERAJ6IMG 04767IMG 048778CECI9ZAMETNICE10SESTRAMETKA11KLAVIR12ZABCE13MATICI14VERAS15FOLKLORA216FOLKLORA117UMETNOST18IMG 055719IMG 057720IMG 0580 (2)21IMG 0581 (2)