Gostovanje Maticev v Drežnici

V nedeljo, 21.oktobra 2018, so se pevci Fantovske pevske skupine Matici odpravili na pevsko gostovanje in izlet po domačih krajih velikega slovenskega pesnika Simona Gregorčiča na severno Primorsko (kliknite več za podrobnejši opis in ogled fotografij).
V zgodnjih jutranjih urah so se odpeljali iz Vodic in se sprva napotili v Drežnico, v romarsko cerkev sv. Srca Jezusovega, kjer so s svojim petjem sodelovali pri nedeljski sveti maši ob 10. uri. Temu je sledil še kratek nastop s tremi slovenskimi pesmimi, ki so močno povezane s tamkajšnjimi kraji in zgodovino prve svetovne vojne na tistem območju. Zapeli so Oj, Doberdob, Planiko in Pogled v nedolžno oko Simona Gregorčiča. Na povabilo tamkajšnjega župnika g. Alojzija Slavka Hrasta so se okrepčali v domačem kmečkem turizmu ter se nato odpeljali v Kobarid, kjer je sledil ogled Kobariškega muzeja. S pomočjo izkušenega vodiča so se podrobno seznanili s potekom bitk soške fronte, na koncu ogleda pa so se na željo tamkajšnjih zaposlenih za predstavitev zahvalili kar s pesmijo. Ker letos obeležujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, so se Matici odpravili še do Italijanske kostnice nad Kobaridom, ki je bila po vojni postavljena kot spominsko obeležje vsem padlim italijanskim vojakom, njihova imena pa so vklesana v stene osmerokotnega obzidja, ki se koncentrično zožujejo proti vrhu, kjer stoji cerkvica svetega Antona. Za zaključek zgodovinskega popoldneva so se odpravili še do vasi Vrsno, v rojstno hišo Simona Gregorčiča. Le malo slovenskih pesnikov je bilo namreč že za časa življenja, še bolj pa po smrti, deležno tolikšnega občudovanja med ljudmi kot Gregorčič. Velikemu pesniku so se zahvalili in ga počastili z njegovo pesmijo Pogled v nedolžno oko na njegovem grobu pri cerkvici svetega Lovrenca v vasi Smast, kamor so  ga množice na zadnjo pot slovesno pospremile meseca novembra, leta 1906. S tem postankom so Matici zaključili svoje enodnevno glasbeno-zgodovinsko potovanje ter se polni vtisov in novih znanj vrnili proti domu.

IMG 9769                                        Obetavno jutro
IMG 9804                                          Pri sveti maši
IMG 9812                                Kratek koncert po sv. maši
IMG 9823                       Razlaga o zgodovini drežniške cerkve