Meni

Vse najboljše, Slovenija!

V četrtek 17. junija 2021 so kulturna društva in kulturniške skupine občine Vodice na pobudo in v organizaciji Kulturnega društva Matije Koželja Utik pripravile slavnostni program v počastitev 30-letnice države Slovenije. Idejno zasnovo in priložnostni nagovor je pripravil Rado Čuk, vabila in koncertne programe pa je oblikovala Monika Čuk.
Kot slavnostni govornik je nastopil predsednik osamosvojitvene vlade, g. Lojze Peterle, in spomnil na vrednote, ki so pred 30 leti povezale slovenski narod. Recitatorja Nada Kokalj in Peter Podgoršek iz KPD Šinkov Turn sta navdušila z verzi pesnika Toneta Kuntnerja, predstavniki društev pa so med izvajanjem svojih glasbenih točk izrekli svoje voščilo samostojni in svobodni Sloveniji.
Program se je odvijal pod vodiškimi lipami. Za glasbeni pozdrav je poskrbelo Godbeno društvo Vodice.
Scenografija, ki jo je krasilo 16 zastav, ki so predstavljale 16 vasi v občini Vodice, dela domačih slikarjev s podnaslovom Slovenija ter cvetlični aranžmaji v barvah slovenske zastave, delo Marije Čuk in Tomaža Branka, pa je ustvarjala pridih domoljubnosti in prazničnosti.
V programu so nastopili Matici s pesmimi Slovenec sem, Oj Triglav in Vinska. Nonet Žametnice se je predstavil s skladbami Da bi biva liepa ura, Kje so tiste stezice in Da bi jaz znala. MePZ Biser je zapel pesmi Slovenska zemlja, Kaj je ljubezen in Nasvidenje. Pevska skupina DU Vodice je ob harmoniki zapela Šumijo gozdovi domači in Kje je moj mili dom, pevci iz DU Bukovica Šinkov Turn prav tako ob harmoniki pa Gorska cvetlica in Pod staro lipo. Za zaključek je zbrane nagovoril podžupan Žiga Janežič in vse zbrane povabil, da so zapeli državno himno.
Organizatorji tudi na prijetno druženje po končanem programu niso pozabili in zato postregli s kruhki, pecivom pridnih Žametnic in vsakovrstno pijačo. Posnetek večera si lahko ogledate na naslednji povezavi: Prireditev Vodice, 30 let Slovenija. Hvala Pavletu Veiderju za kamero in Jakobu Čuku za ozvočenje ter vsem sodelujočim za doprinos k lepemu dogodku.