Sveta maša z gasilci ljubljanske regije

Na prvo septembrsko nedeljo (5.9.2021), ki jo v Župniji Vodice slovesno praznujemo pri sv. Tilnu nad Repnjami, se je nekaj posebnega dogajalo v ljubljanski stolnici. Gasilci iz regije Ljubljana 1 so se na t.i. angelsko nedeljo zbrali pri sv. maši, ki jo je daroval škof dr. Anton Jamnik , somaševal pa stolni župnik mag. Roman Starc in stolni prošt Jožef Lap. Tradicionalno sicer s sodelovanjem pri bogoslužju gasilci obeležijo god sv. Florjana (4.5.), tokrat pa so želeli 'primanjkljaj' Florjanovih maš nadomestiti s posebnim srečanjem v osrčju Ljubljane.
Ko so se spomladi pričele priprave na ta dogodek je tlelo upanje, da bo stolnico mogoče napolniti brez omejitev, kar pa se zaradi covida na žalost ni zgodilo. Zavestno in tudi za zgled vsem državljanom so se pri pripravi na mašo držali vseh usmeritev in omejitev v zavedanju, da je naloga gasilcev ljudem pomagati in jih varovati. Ljubljanska regija, ki obsega 10 občin in s tem 10 Gasilskih zvez (Ljubljana, Brezovica, Dol-Dolsko, Dolomiti, Horjul, Medvode, Ig, Velike Lašče, Vodice in Škofljica) ima 15229 članov v 109 gasilskih društvih. Med temi je 3741 operativnih gasilcev. Povsem drugače bi bilo, če bi se lahko odzvali z večjim številom, toda tudi prek odlično organiziranih in pripravljenih predstavnikov (okrog 200) je vse potekalo na vzornem nivoju.
Morda ni odveč omeniti, da je pobuda izšla iz PGD Šinkov Turn in da gre največja zasluga predanemu jedru tega društva. Nagovorili so vodstvo regije in s predlogom navdušili tako predsednika Franca Bradeška kot poveljnika Simona Černeta, škofa Antona Jamnika in župnika Romana Starca, se za neposreden prenos dogovorili z RTV in urednikom mag. Vidom Stanovnikom, povabili k sodelovanju domače pevce Dekliško skupino Flora (vodja Jana Lamberšek Starbek in Fantovsko skupino Matici (vodja Rado Čuk), ki se jim je z veseljem pridružil Oktet deseti brat iz Črnuč (vodja Metod Pečar), prav tako pa sodelovanja ni odrekla Vodiška godba.
Godbeniki so se v nedeljo prvi oglasili. S koračnico so pospremili povorko gasilskih skupin, ki so vstopale v stolno cerkev. Na čelu so bili zastavonoše in praporščaki s kipom sv. Florjana na čelu. Z Bachovim preludijem v F duru izpod prstov organistke Marije Čuk so jih pozdravile mogočne orgle, k sveti daritvi pa pospremila melodija v čast sv. Florjanu, ki so jo pod taktirko Igorja Dajčmana odigrali godbeniki. Vse ostalo pevsko sodelovanje; mogočno odpeta 7. Troštova maša za moški zbor in nežne melodije ženske zasedbe, so se zlile z lepoto prenovljene notranjščine cerkve sv. Nikolaja. K bleščeči podobi je prispevala izvirna okrasitev in svetleči se prapori ter gasilke in gasilci v prazničnih uniformah.
Prisotni v ljubljanski stolnici in številni, ki so sv. mašo spremljali po TV (posnetek si je mogoče ogledati na spletni strani: http://www.regijaljubljana1.si/video-gasilska-masa-v-ljubljanski-stolnici/, smo sledili globokemu sporočilu Božje besede in spodbudnim besedam škofa Jamnika namenjenih prostovoljstvu in dobrodelnosti, ki se ji predano posvečajo gasilci.
Prelepi slovesnosti je sledila pogostitev za vse udeležence na Vodnikovem trgu (tržnica). Prijetno druženje prežeto s hvaležnostjo vsem poveljujočim, udeleženim v povorki, ministrantom in bralcem ter sodelavcem na parkirišču, pri logistiki, prehrani in pecivu, je navdihnilo idejo, naj bi se podobna srečanja organizirala še kdaj, morda celo vsako leto.
052082091093godba Vodice Marija skoz življenjepri darovanju