100. obletnica smrti Matije Koželja

V nedeljo, 19. februarja 2017, je Kulturno društvo Matije Koželja v sodelovanju z Občino Vodice, Knjižnico Vodice in Župnijo Vodice priredilo slavnostni koncert in razstavo ob 100. obletnici smrti cerkvenega slikarja po katerem nosi ime.
Po začetnem orgelskem uvodu, s katerim je obiskovalce v slavnostni večer povedel organist profesor Tone Potočnik, je zbrane pozdravil predsednik kulturnega društva Rado Čuk, k besedi pa je povabil tudi župana g. Aca Franca Šuštarja, ki je navzoče prijazno nagovoril in vsem zaželel lepo preživet večer. Zatem so glasove prvič združili pevci vseh treh gostujočih skupin - Oktet Deseti brat, Oktet Gallus in Komorni moški zbor Lek z izvedbo petih delov maše skladatelja Charlesa Gounoda.

Cerkev je na čisto nov način zapolnil zvok ubranih melodij. Ob tem so člani Fantovske pevske skupine Matici, oblečeni v duhovniška bela oblačila in s svečami v rokah, z umirjeno koreografijo, ki se je počasi pomikala od glavnega vhoda v cerkev in vse do oltarja, poskrbeli za dvig nivoja zbranosti in poglobitev misli vsakega poslušalca ter poudarili svečanost dogodka.Temu je sledila predstavitev življenja in dela Matije Koželja, ki jo je pripravil domač knjižničar in umetnostni zgodovinar Tomaž Miško, predstavil pa jo je znani slovenski dramski igralec Pavle Ravnohrib. Za večje razumevanje in predstavo o slikarjevem življenju, je besedo spremljala še računalniška prezentacija slik njegovih del, ki so jih več let zbirali fotografi kulturnega društva ter nekaj fotografov zunanjih sodelavcev. Pevske skupine so program nadaljevale izmenjaje - Oktet Deseti brat je zapel Ave Mario in De profundis, Oktet Gallus Salve Regino in Clare vir ter Moški komorni zbor Lek O bone Jesu in Tebie poiem. Med skladbami so bila  glede na sporočilo pesmi tematsko predstavljena dela Matije Koželja s pomočjo projektorja in platna. Za prehod v bolj živahen del koncerta je zopet poskrbel organist Tone Potočnik z orgelsko medigro. Zbrane je pozdravil tudi domač župnik, Franc Mervar, ter povabil na ogled razstave, ki bo postavljena do Velike noči v župnijskem domu.  Sledile so skladbe iz slovenske zborovske zakladnice, vsaka pevska zasedba se je predstavila z eno samostojno, zatem pa so združeno zapeli pod taktirko maestra Milivoja Šurbka, ki je umetniški vodja vseh treh skupin, vsem poznane Oj, Triglav moj dom, Slovenec sem in Tri narodne. Uradni del prireditve se je tako zaključil z veselo noto in nekaj pevskimi dodatki. Druženje se je nato nadaljevalo v dvorani novega župnijskega doma v Vodicah, kjer so  člani likovne sekcije kulturnega društva pod mentorstvom Iva Koritnika, postavili razstavo v čast velikemu umetniku, Tomaž Miško pa je posebej za to priložnost napisal knjižico Življenje in delo MK. Praznovanje se je ob dobrem pecivu, čaju in kuhanem vinu nadaljevalo v večer.

IMG 4439

TIN 3583 copyTIN 3582 copyTIN 3604 copyTIN 3591 copyTIN 3601 copyTIN 3618 copyIMG 4465IMG 4474TIN 3553 copy